Zon breekt door voor Wellsun

20 nov. 2017

‘De zon niet weren, maar omarmen.’ Dat principe past Wellsun toe bij de revolutionaire ‘Lumiduct’. De zonnepanelen van glas laten licht door, maken gebouwen energieneutraal of zelfs energieopwekkend én weren overtollig zonlicht en zonnewarmte.

 

Het is een gekkenhuis, maar dan de positieve variant daarvan, zegt Stan de Ridder, directeur van Wellsun. Met de Delftse start-up beleefde hij vorige maand een doorbraak: de eerste volledig glazen gevel werd in gebruik genomen bij verhuisbedrijf Mondial Movers in Alblasserdam. “We hebben nu een echt project bij een serieus bedrijf”, zegt De Ridder. “En dat is de beste reclame die er is: we worden sinds de ingebruikname constant gebeld met vragen van geïnteresseerde ondernemers, investeerders en journalisten. Ongekend, die belangstelling.”

 

Potentie

De Ridder, voorheen werkzaam bij mooie bedrijven als Unilever, McKinsey en The Greenery, is sinds 2012 bezig met zijn ondernemersdroom. Nadat hij Sam Kin bij YES!Delft tegen het lijf liep, verliet hij zijn veilige baan in loondienst omdat hij geloofde in de potentie van de energieopwekkende gevel. De Ridder, die werktuigbouwkunde studeerde aan de TU Delft, en Sam Kin werken nu nog altijd samen, samen met twee andere collega’s. En na vier jaar onderzoek, samen met de Radboud Universiteit Nijmegen en de TU Eindhoven, is nu de tijd rijp om te oogsten. “We werken samen met betrouwbare supply chain partners. Daardoor kunnen we klein blijven en toch snel opschalen. Nu is het tijd om nieuwe projecten binnen te halen en uit te gaan voeren zodat we ons eerste geld kunnen gaan verdienen.”

 

Subsidie

Om een ‘gamechanger’ in de bouwwereld te worden, is tijd, geduld en geld nodig. Wellsun ontving weliswaar duurzaamheidssubsidies en won prestigieuze prijzen – onlangs de Real Estate Innovation Award in München – maar dat is nog geen garantie voor succes, vindt De Ridder. “We zijn heel ver, maar we zijn er nog niet.”

Buitenlandse deskundigen roemen de esthetiek (‘dit is de Mercedes onder de zonweringen’) en bevestigen dat de Lumiduct nieuw, revolutionair en veelbelovend is. De glazen zonnepanelen zijn – in tegenstelling tot gewone zonnepanelen – bijna compleet daglichtdoorlatend, en wekken meer elektriciteit op dan een conventioneel zonnepaneel. Het geheim zit deels in de gebruikte hoogrendement zonnecellen uit de ruimtevaart – niet groter dan een zandkorrel – en het feit dat de panelen in de gevel van ’s ochtends tot ’s avonds meekantelen met de zon. De combinatie van veel elektriciteit en hoge transparantie maakt de Lumiduct zo bijzonder.

 

Binnenklimaat

Wie een Lumiduct-gevel laat plaatsen, moet rekenen op een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar. Maar dat is niet het hele verhaal, zegt De Ridder. “Ik denk dat voor veel gebruikers het aangename binnenklimaat minstens zo belangrijk is als de energieopbrengst. In het geval van Mondial Movers hadden zij een concreet probleem dat wij in één klap hebben opgelost: met hun glazen gevel werd het er in de zomer ruim 40 graden. Nu hebben ze een mooi, licht gebouw en een heerlijk binnenklimaat.”

 

YES!Delft

Dankzij het project bij Mondial Movers zijn het voor Wellsun ongekend drukke en spannende tijden. Daarbij prijst De Ridder zich gelukkig met het feit dat hij bij YES!Delft is neergestreken. “Ik ben zelf met mijn 48 jaar oud voor een starter, maar vind het hier heerlijk tussen al die gelijkgestemde ondernemers, het is goed voor de inspiratie. En zakelijk is dit ook een fijn ecosysteem: je wordt hier, bijvoorbeeld door alle bijeenkomsten die bij YES!Delft worden gehouden, eerder gevonden door grote bedrijven en investeerders.” 

Bij alle zakelijke beslommeringen hoort ook: de bestaande techniek verder perfectioneren. “We hebben een patent op de Lumiduct, maar natuurlijk kunnen we de bestaande techniek nog verbeteren. Wat dat betreft is het ook fijn dat ik een TU-achtergrond heb: ik kan altijd meepraten met de technisch specialisten. En als er iéts is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd: welk probleem we ook tegenkomen, we vinden altijd een oplossing.”

 

www.wellsun.nl