‘Wel duurzaam, geen gedoe’

12 okt. 2017

Iedereen staat positief tegen zonnepanelen. Weinigen schaffen ze ook daadwerkelijk aan. ‘’t Is vaak te veel gedoe’, stelt Julius Smith. ‘Wat als je je paneel in een kwartiertje zelf zou kunnen inpluggen?’ Deze vraag leidde tot de oprichting van Supersola.

 

Econoom en bedrijfskundige Julius Smith heeft bij onder meer NUON en ENGIE ervaring opgedaan in werken met duurzaamheid. “Toen ik bij NUON begon, was duurzame energie ‘geneuzel’. Daar heeft echt een omslag plaatsgevonden, er wordt nu werk gemaakt van schone energiebronnen.” Bij ENGIE was hij betrokken bij de miljardentender voor windmolenparken in de Noordzee. “ENGIE is het niet geworden, maar ik heb er wel veel kennis kunnen opdoen over juridische aspecten, eigendomskwesties – de niet-technische kant – van verduurzamen. En ik verbaasde me over de enorme hoeveelheid duurzame initiatieven, die nauwelijks of moeizaam van de grond kwamen. Terwijl vrijwel iedereen positief staat tegen schone energie.”

 

Beter voor iedereen

Hij kwam tot de conclusie: groene initiatieven waar iedereen beter van wordt – van leverancier tot producent, van klant tot samenleving – die worden groot. “En wat als je iets kan bieden wat daaraan voldoet en wat je in een kwartiertje zelf kunt installeren – plug in & play?” Het stellen van deze vraag leidde tot de oprichting van Supersola.

 

Enthousiast

Smith bedacht mobiele zonnepanelen die je kunt aansluiten op een batterij of met een stopcontact op het stroomnetwerk, waarbij ze meteen energie leveren. Dit concept vertelde hij aan iedereen die het wilde horen – en niet wilde horen. “De meeste zonnepanelenleveranciers waren sceptisch. ‘Te klein’, of ‘Waarom zouden mensen dit willen als ze hun hele dak van panelen kunnen voorzien?’ Techneuten verzekerden mij ervan dat het technisch mogelijk was, bewoners van huurwoningen zagen nu eindelijk hun kans schoon om ook zonnepanelen aan te schaffen en twee voormalige ceo’s van energiebedrijven reageerden zeer enthousiast. Reden voor mij om als ondernemer aan de slag te gaan.”

 

Geloof

Hij hoefde er niet al te lang over te piekeren om de zekerheid van loondienst in te ruilen voor ondernemerschap. Want? “Natuurlijk, ik heb nu wel verplichtingen, en ondernemen biedt geen zekerheid. En in loondienst worden rand- en bijzaken allemaal voor je geregeld, als ondernemer krijg je die op je bordje. En ja, ik had al flink wat schouderophalen en afwijzingen te pakken als ik mijn plannen uiteen zette – of nee, flink wat manieren bedacht om te pitchen op een manier die niet werkt. Maar Supersola gaf me zoveel energie dat ik graag wilde bedenken hoe te pitchen op een manier die wél werkt. Ik geloof heel erg in zonne-energie zonder gedoe, daar wogen alle bezwaren niet tegenop.” In november vorig jaar nam hij ontslag en richtte hij Supersola op.

 

Snel (1)

Daarna ging het snel. In januari dit jaar meldden beide ceo’s zich aan als investeerder. Met technisch designer Youri Nagtegaal kwam Smith tot een prototye, dat de maanden daarna getest werd. Hij deed mee met de YES!Delft-LaunchLab in mei/juni, een YES!Delft-traject om starters te leren nog meer als ondernemer te denken en zich te verplaatsen in hun klanten. Het leverde Supersola meteen de eerste klant op: de gemeente Rotterdam. “Zij zagen brood in een ‘zwervend zonnepanelenpark’. In te zetten tijdens bijvoorbeeld festivals, of bij renovatieprojecten.”

 

Missie

Smiths Supersola lijkt een welkome aanvulling te zijn op de zonnepanelenmarkt. Zo bestelde Defensie plotseling autonome Supersola-zonnepanelen, om in te zetten bij het herstel van Sint Maarten. “Een eyeopener, maar heel logisch dat ze daar hard van pas kunnen komen. om op het eiland werkunits van stroom voorzien, onafhankelijk van het elektriciteitsnet.” Het gaat weliswaar snel met Supersola, in Smiths beleving gaat het veel te langzaam. “Ik heb haast, ben op missie: met Supersola wil ik binnen 5 jaar wereldwijd dat 40.000 panelen schone energie leveren. Die leveren bij elkaar 250 MWh aan zonne-energie, genoeg voor 70.000 huishoudens. Een stad als Delft zou daarmee gemakkelijk helemaal op zonne-energie kunnen draaien.”

 

Snel (2)

Net zoals je met de Supersola-panelen stap voor stap kunt overgaan op groene energie, zo wil Smith met Supersola stap voor stap werken aan zijn missie. “We zijn nu met z’n vieren, over 5 jaar verwacht ik met 35 man aan de slag te zijn. We zijn nu druk bezig met een aantal partijen die een breder publiek willen bedienen – ook de huursector, goed voor 30 procent van alle woningen in Nederland – met retailers die als verkooppunt voor consumenten willen fungeren, en een partner vinden voor de verkoop in het buitenland. Dán zou het pas snel kunnen gaan.”

 

Kijk voor meer informatie op Supersola.nl. Of bekijk het filmpje.