Testlab helpt bouwsector bij innoveren

23 mei 2017

Ideeën voor innovatieve gevelzonwering of installatieoplossingen? Meten is weten, en dat kan sinds kort in het Product Development Test Lab van de TU Delft.

 

Het testlab, op het binnenterrein van de faculteit Bouwkunde, is een leerfabriek voor studenten en onderzoekers. Hier kunnen zij aan den lijve ondervinden of, en zo ja, hoe de praktijk van de theorie verschilt. Dat moet uiteindelijk leiden tot een beter idee, een beter ontwerp. In de komende maanden voeren studenten hier (vervolg)onderzoeken uit. Het gaat hierbij vooral om innovaties die zijn gericht op digitaal bouwen, circulariteit en energiebesparing. Omdat het gebouw is uitgevoerd als een modulair systeem, is het relatief eenvoudig om eventueel aanpassingen te maken voor specifieke producttests.

 

Verbinden

Hoe innovatief is de bouwwereld? Die heeft de naam conservatief te zijn, maar ze doet wat mogelijk is, aldus onderzoeker Tillmann Klein. “Wij willen hier de beschikbare mogelijkheden uitbreiden.” Bijvoorbeeld door verbindingen tussen bouwkundige elementen te vervolmaken. Dat kan de herbruikbaarheid van demontabele standaardelementen vergroten. Het draagt ook bij aan het streven naar circulariteit.

 

Integreren

Digitalisering – 3D-modellen, BIM, computergestuurde technieken – helpt een handje bij het ondervangen van het typische bouwsectorprobleem dat een gebouw zelden door één partij is uit te voeren. Juist op plaatsen waar verschillende partijen los van elkaar werken, ontstaan vaak bouwfouten. Door onderdelen te ontwerpen in de computer en onder te brengen in een BIM-model kunnen bouwpartners snel en effectief met elkaar kunnen communiceren. Eventuele missers zijn vroegtijdig op te sporen. In het testlab ontdekken studenten en onderzoekers in hoeverre de ontwikkeling van digitaal ontwerpen en detailleren aansluit bij de uitvoering op de bouwplaats. Het testlab maakt het mogelijk de engineering, ontwerp en productie te integreren. Met de feedback is het mogelijk om het innovatieproces te optimaliseren.

 

Ten minste een jaar

Het testlab blijft ten minste een jaar staan. Het fungeert in die tijd als lab en als onderkomen voor 4TU Bouw. Het project is gefinancierd met een 4TU Bouw ‘Lighthouse’ subsidie in samenwerking met de TU Eindhoven en Universiteit Twente. Kosten van het project bedragen €100.000. De helft daarvan komt voor rekening van 4TU, de andere helft wordt gedragen door industriële partners.

 

Kijk voor meer informatie op de site van de TU Delft.