'Niet vinden, maar láten vinden'

1 mrt. 2018

Nieuwe huisvesting vinden voor je bedrijf; dat is een heel andere tak van sport dan het ontwikkelen van managementsoftware. Daarom heeft TOPdesk ‘vastgoedjongens’ ingehuurd. Met succes.

 

“We zaten in de Torenhove – op verschillende verdiepingen die er allemaal verschillend uitzagen.” TOPdesk-ceo Wolter Smit legt uit waarom het voor hem tijd was op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen. In totaal werken er bij TOPdesk 650 mensen, van wie 350 in Delft. “En ik merkte dat sommige van onze buitenlandse vestigingen mooier waren dan ons hoofdkantoor hier in Delft. Tijd om ons te oriënteren op iets nieuws. Op zoek te gaan naar iets wat meer TOPdesk uitstraalt.”

 

Dichte deuren en muren

Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Smit liet weten geïnteresseerd te zijn in oude TU-panden, onderzocht de mogelijkheden van nieuwbouw in het spoorzonegebied. “Maar ik beheerste het vastgoedjargon niet, kende de spelregels die in de vastgoed gelden niet. Het lukte me niet om deuren te openen, ik liep alleen maar tegen muren op.”

 

Keuze

Toen hij zelf werd benaderd door ‘vastgoedjongens’, besloot hij drie vastgoedpartijen te benaderen, om te kijken hoe zij de route naar een nieuw onderkomen zouden aanpakken. “En ik koos uiteindelijk voor degenen bij wie wij ons het beste op ons gemak voelden.”

 

Wensen

Smit stelde voor het nieuwe onderkomen wel wensen. “Nieuwbouw had voor ons een te hoog hybris-gehalte – ja, zoek dat maar op. Maar om een pand naar onze wens in te richten, wilden we wel graag een langlopend contract, waarbij wij halverwege zelf konden besluiten voor continuering of beëindiging. En liefst niet op een afgelegen bedrijventerrein, maar op een plek waar we contact kunnen houden met de stad. Het voormalige Werkplein werd aangeboden. Onze eerste indruk? Mwah…”

 

Hoofdkantorige uitstraling

Toch kwam Smit, tig aanbiedingen verder, daarop terug. “Het is geen nieuwbouw. Het ligt pal tegen het nieuwe kloppend hart van Delft aan. En we konden het huren voor twintig jaar, met een mogelijke break na 10 jaar, met aantrekkelijke mogelijkheden om het pand meer TOPdesk te maken, met een hoofdkantorige uitstraling.”

 

Ambassadeuren en bemiddelen

Eind vorig jaar is TOPdesk verhuisd. Heeft Smit nog tips voor DTP – hoe om te gaan met een vraag naar bedrijfsruimte? Smit: “Nou, laat panden vinden maar over aan de snelle vastgoedjongens. Dat is hun core business, dat hoeft DTP niet zelf te gaan doen. Wat DTP heel goed doet en wat ook heel zinvol is, is bedrijven – zeker van buiten Delft – wegwijs maken en welkom heten in ondernemend Delft. En wat DTP kan doen voor álle bedrijven met een vraag naar bedrijfsruimte in Delft, is hen wegwijs maken in de vastgoedwereld – welke vastgoedjongens zouden bij deze vraag iets kunnen betekenen? Ambassadeuren en bemiddelen tussen bedrijfsruimtezoekers en de vastgoedsector – dat moet DTP’s tak van sport zijn.”

 

Bekijk het filmpje van de verhuizing van TOPdesk.