Maxeler Iot-Labs kiest voor Delft

11 apr. 2018

Techincubator YES!Delft is weer een high-end technologiebedrijf rijker. Maxeler, fabrikant van supersnelle computers kiest voor YES!Delft. Het Britse Maxeler IoT-Labs werd officieel welkom geheten door wethouder Economie, Cultuur en Ruimtelijke Ordening Ferrie Förster en Chris van Voorden, hoofd Foreign Investments van InnovationQuarter.

Maxeler werd in 2003 opgericht en heeft vestigingen in Londen en Californië. Het bedrijf bouwt extreem snelle computersystemen op maat die heel specifieke problemen oplossen. De nieuwe vestiging start met drie medewerkers, maar binnen drie jaar moeten dit er tien tot twintig zijn. De aanwezigheid van talent gaf dan ook de doorslag bij de keuze voor YES!Delft. Gaydadjiev: "De TU Delft is een Europese topuniversiteit. Nabijheid is een must voor een nauwe samenwerking en het werven en opleiden van talent. Onze huidige samenwerking met Stanford en Imperial College heeft zeer goede resultaten gebracht en wij willen dit succes in Delft herhalen. YES!Delft met zijn geweldige faciliteiten hielp ons om snel onze Nederlandse vestiging op te starten."

 

Revolutionaire rekenkracht

Net zoals Shell olieraffinaderijen bouwt die ruwe grondstoffen snel en efficiënt omzetten in bruikbare eindproducten, zo bouwt Maxeler geavanceerde computersystemen die ruwe data omzetten in bruikbare informatie. Waar traditionele computers bestaan uit hardware en software, de computerprogramma’s, heeft Maxeler de kritieke delen van de software geheel vervangen door hardware. Deze revolutionaire werkwijze maakt hun computers twintig tot vijftig keer sneller dan de snelste traditionele computers. Gaydadjiev: "In het verleden hebben wij de Amerikaanse bank JP Morgan geholpen met de risicoanalyseberekeningen voor hun investeringsportfolio’s. Een groot computersysteem had acht uur nodig, wij hebben een veel kleinere computer neergezet die iedere twee minuten het juiste antwoord produceert en veel minder elektriciteit verbruikt."

 

Internet of Things

Dankzij deze enorme rekenkracht kan Maxeler problemen oplossen waar dit met traditionele computersystemen te lang zou duren, te veel energie zou kosten en te veel fysieke ruimte zou vragen. Hiermee speelt Maxeler in op een belangrijke ontwikkeling: de exponentieel stijgende hoeveelheid data, onder meer als gevolg van het internet of things (IoT). Doordat steeds meer apparaten via internet met elkaar in verbinding staan, ontstaat er een stroom data die simpelweg te groot is om te verwerken met traditionele computersystemen.

De Delftse vestiging met de naam Maxeler IoT-Labs gaat zich op nieuwe toepassingsgebieden richten als gepersonaliseerde medische zorg, en dan met name massale verwerking van DNA-data en snelle, nauwkeurige berekeningen voor radiotherapie op maat. Verder houden Gaydadjiev en zijn collega’s zich bezig met beveiliging van computernetwerken en IoT-oplossingen, kunstmatige intelligentie voor zelfrijdende auto’s en grafische dataverwerking voor virtualrealitysystemen.

 

Maxeler en Delft: goede match

Wethouder Ferrie Förster verwacht veel van de vestiging van het Britse bedrijf in Delft: "Maxeler staat aan de top wat betreft computing en internet of things. In Delft staan we aan de technologische top in de brede zin. Maxeler en Delft zijn daarom een goede match waar zowel het bedrijf als de stad van profiteert. Ik ben dus zeer blij met de komst van Maxeler en ervan overtuigd dat Delft een prima voedingsbodem is voor deze prachtige onderneming."

Ook Gaydadjiev heeft hoge verwachtingen van de nieuwe locatie en de kansen die de regio biedt: "We willen verschillende nieuwe producten introduceren en rollen vanzelfsprekend ook onze huidige producten op het gebied van finance en risicoanalyse uit in Nederland. Zoals gezegd zijn we van plan om ons team binnen twee jaar te laten groeien naar meer dan tien medewerkers. Ik zie voor de TU Delft een zeer belangrijke rol in ons wervingsproces. Van YES!Delft verwachten we interessante nieuwe kansen die voortkomen uit de specifieke uitdagingen die veel startende ondernemingen op hun pad vinden."

 

Versterking regio

De vestiging van het Britse bedrijf sluit nauw aan bij de ontwikkelingen in de regio, benadrukt Chris van Voorden, hoofd Foreign Investments van InnovationQuarter: "Maxeler is een aanwinst voor Zuid-Holland en draagt bij aan de snelgroeiende digitale economie van de regio. De technologie van Maxeler past goed bij de digitale transitie die onze provincie doormaakt. Het bedrijf versterkt daarmee ook onze positie als ‘Digital Gateway to Europe’."