‘DEMCON Delft: in 5 jaar volwassen’

28 nov. 2017

High-end technologieleverancier DEMCON zit nu ruim een jaar ook in Delft. ‘Ons dna sluit prima aan bij het dna van Delft.’ Binnen 5 jaar moet DEMCON Delft een volwassen vestiging zijn.

 

Complexe technologische puzzels oplossen. Met klanten meedenken over hun puzzels – is dit wel de juiste puzzel die moet worden opgelost? En zo ja, doorgaan tot de puzzel is opgelost – of al in het begin aangeven dat dit geen DEMCON-puzzel is. Zo omschrijft CEO en oprichter van DEMCON Dennis Schipper het dna van zijn bedrijf, dat hij 24 jaar geleden begon. Inmiddels werken er ruim 450 medewerkers die hightechpuzzels oplossen om ‘medical, industrial, optomechatronic systems’ in beweging te krijgen en draaiende te houden. Niet alleen in Enschede, maar ook in inmiddels 5 vestigingen elders.

 

Snel thuis

Sinds vorig jaar is DEMCON ook in Delft actief. Hoe is dat eerste jaar verlopen? “We hebben een geweldige ontvangst gehad”, zo blikt Schipper terug. “Delft Technology Partners heeft ons geïntroduceerd bij stakeholders en in belangrijke netwerken. Dat heeft onze integratie in  het Delftse ecosysteem aanmerkelijk versneld. We voelden ons heel snel thuis in dít systeem – dat volop in beweging is en draait.”  

 

Kweekvijver

En na een jaar blijkt de keuze voor Delft een juiste keuze. Schipper: “Als talent niet naar DEMCON komt, komt DEMCON wel naar het talent. Ons werk is niet plaatsgebonden, maar kunnen we overal doen. En dan kunnen wij het beste zitten rond de kweekvijver van de talenten die wij zoeken en werk kunnen bieden dat bij ze past. We zitten zelfs middenín een kweekvijver, in het gebouw van YES!Delft. Inmiddels al met twaalf mensen en met nieuwe, Delftse klanten voor wie we de juiste hightech-systemen uitpuzzelen.”

 

Dna-overeenkomsten

DEMCON kent verschillende specialismen. Schipper sluit niet uit dat de Delftse vestiging zich wel eens kan gaan specialiseren op het gebied van optomechatronica en de robotica. “En dan vooral de service-robotica, bijvoorbeeld om de nieuwe generatie medische devices te helpen ontwikkelen. Waar chirurgen vroeger invasief te werk moesten gaan, kunnen ze straks door minuscule openingen dezelfde operatie uitvoeren – minimaal invasief. Daarnaast merken we dat er veel vraag in Delft is om, met name voor de ruimtevaart, optomechatronische puzzels op te lossen – om vanuit de ruimte metingen te kunnen verrichten, zoals de omvang van de ozonlaag of vervuiling. In deze twee specialismen komen het dna van Delft en van DEMCON het meest overeen.”

 

Groeiruimte

Hoewel resultaten uit het verleden geen garanties geven voor de toekomst, verwacht Schipper dat DEMCON Delft binnen vijf jaar uitgroeit tot een volwassen vestiging waar zo’n 50 mensen projecten van a tot z kunnen uitvoeren. “Een vestiging waarin al onze expertises vertegenwoordigd zijn. Als ik kijk hoe de groei verliep in onze vestiging in Son, dan is dit een reëel scenario. Het betekent wel dat we binnen niet al te lange tijd groeiruimte moeten vinden in Delft.”

 

Hightech Capital (?)

De gemeente heeft zich verheugd uitgelaten over de komst van DEMCON naar Delft. Het draagt bij aan de ambitie van Delft om Hightech Capital van Nederland te worden. Schipper nuanceert dat. “Delft is blij met ons, wij zijn blij met Delft. Maar Delft moet zich niet méten met de andere Nederlandse kennisregio’s, maar juist sámenwerken. Als het gaat om mechatronica is de Hollandse School top – hoe we samenwerken in ketens, dat is uniek. We hebben elkaar ook gewoon nodig, zo simpel is het. We moeten met elkaar Néderland neerzetten als topregio op het gebied van hightech.” Okay – met Delft dan als hoofdstad van deze topregio…

 

Kijk voor meer informatie op de site van DEMCON.